Voel je lekker in je bikini

PB_bikini

Het is nu alweer juni en  de temperatuur lijkt eindelijk wat op te lopen… We krijgen vakantieperikelen, halen onze zomerkleding van zolder en de zonnebrand in huis. Maar als het moment daar is om de bikini of de zwembroek aan te doen, wacht daar de confrontatie met ons lijf. Voel jij je lekker in je bikini, of vind je dat je je lichaam nog in vorm moet krijgen?

In mijn praktijk zie ik vaak dat mensen alles uit de kast halen om goed voor de dag te komen in hun zomerkleding en bikini. Daarin maken ze vaak keuzes die uiteindelijk niet het gewenste effect hebben, zeker niet op langere termijn! In deze blog lees je de belangrijkste do’s en don’ts om slank de zomer in te gaan.

4 dingen die je beter niet kunt doen

Een aantal voor de hand liggende manieren om gewicht kwijt te raken en in shape te komen, lijken effectief maar werken uiteindelijk zelfs averechts. Wat je beter niet kunt doen is:

1. Te weinig eten
Het ligt voor de hand te denken dat als je minder eet, je ook slanker wordt. Het is natuurlijk prima om vette snacks en ongezonde tussendoortjes te laten staan. Het wordt problematisch als je besluit rigoureus je hoeveelheid eten omlaag te brengen. Dan ga je bijvoorbeeld je ontbijt overslaan, in de lunch alleen nog maar een appel en 2 toastjes eten en ’s avonds alleen nog maar wat groenten en een licht stukje vlees of vis.   Aanvankelijk val je inderdaad een paar kilo af, als je dit patroon vol weet te houden.
Maar …  als je een paar maanden structureel te weinig eet, denkt je lichaam: “oeps, het zijn nu wel érg magere tijden. Ik moet alle voedingsstoffen die binnen komen opslaan, voor het geval dit nog langer gaat duren.”  Het gevolg is dan dat je niet meer afvalt, maar juist aankomt. Immers, je verbrandt niets meer en alles wordt opgeslagen.

2. Geen brood eten
Misschien denk je “ik ga gewoon minder koolhydraten eten. Vanaf nu skip ik het brood.” Het gevolg van geen brood eten is dat je te weinig jodium binnen krijgt. Jodium speelt een belangrijke rol in ons lichaam en is aan brood toegevoegd zodat we er zeker geen tekort aan zullen krijgen. De voornaamste functie van jodium is het aanmaken van schildklierhormonen die onze stofwisseling reguleren. Als je geen brood eet is het goed uitkijken dat je voldoende jodium tot je neemt, anders bestaat het risico op een verstoorde werking van je schildklier.

3. Een streng dieet volgen
Er is tegenwoordig een heel scala aan strenge diëten te vinden. Toch heeft een streng dieet volgen, net als te weinig eten, vaak weinig nut. Omdat je van het ene op het andere moment begint met anders en vaak veel minder eten, komt er sneller een hongergevoel op. Je mag dan echter meestal niks eten maar je moet je houden aan bijvoorbeeld 3 maal per dag een shake, of alleen fruit eten of soep. De kans is groot dat je hierdoor juist steeds meer de neiging krijgt toe te geven aan een vreetbui. Bovendien is zo’n dieet niet iets wat je de rest van je leven vol kunt houden. Je leert jezelf geen duurzaam ander eetpatroon aan, waardoor je aan het einde van het dieet waarschijnlijk weer snel zult aankomen. Ook vertraag je met het lijnen je stofwisseling en je creëert een tekort aan voedingsstoffen wat kan zorgen voor allerlei kwaaltjes. Allemaal niet goed voor je gezondheid!

4 Extreem sporten
Ten slotte kun je het nog over een andere boeg gooien: meer vet verbranden door meer te gaan sporten. Nu is sporten en bewegen goed voor je lijf, maar als je ineens veel meer gaat sporten dan normaal is het een ander verhaal. Ten eerste heb je een grote kans dat je snel geblesseerd raakt omdat je zwaarder traint dan waar je lichaam aan toe is. Of je raakt gedemotiveerd omdat het zwaarder is dan je dacht. Als je het intensieve sporten ook nog combineert met minder eten of streng diëten, is dat effect nog sterker. Je overbelast je spieren dubbel: te weinig eten gaat ten koste van je spierweefsel, en als je dan ook nog hard gaat sporten, is het begrijpelijk dat de blessures op de loer liggen.

Hoe dan wel?

  1. Blijf 3 hoofdmaaltijden, 2 tussendoortjes en 2 stuks fruit per dag eten.
  2. Drink veel water.
  3. Zorg voor kleur in je eten en varieer veel.
  4. Eet van alles een klein beetje minder dan dat je normaliter doet.
  5. Matig je gebruik van zoete en vette producten.
  6. Nuttig niet meer dan 2 maal per week alcohol en drink dan nooit meer dan 2 glazen.
  7. Als je toch minder brood wilt eten vul dan je inname aan met zeewier, zeekraal en kelp. Hierin zit veel jodium. En kijk of je gejodeerd keukenzout gebruikt.
  8. Wil je toch meer gaan sporten, doe het dan onder begeleiding en bouw de training rustig op. Voor een accuraat sportadvies raad ik Jeroen Verdonk aan.

Heb je vragen over hoe jij een duurzaam eetpatroon kunt aanleren zodat je ook na de zomer slank en vitaal blijft? Maak dan een afspraak zodat ik je kan helpen bij een verantwoorde eerste stap!

Waar loop jij tegenaan bij het afvallen? Heb je goede ervaringen of juist niet? Deel het hieronder om mij en anderen te inspireren!