Gevarieerd eten voor drukke mensen

gevarieerd eten weinig tijd

Zou jij meer gevarieerd willen eten, maar gooit je drukke weekprogramma roet in het eten? Je bent niet de enige. Ik hoor van veel mensen om mij heen dat ze hiermee worstelen. Het grootste probleem is dat als je laat thuis komt van je werk, je ten eerste waarschijnlijk al grote honger hebt en snel wilt eten. Ten tweede is het erg lastig als je in deze modus verkeert, iets anders dan anders te verzinnen om te gaan koken. Als je al de ingrediënten in huis hebt…

Toch is het mogelijk om meer variatie in je eten aan te brengen, ook als je een goed gevulde agenda hebt. In deze blog laat ik je zien hoe je in 5 stappen komt tot een gevarieerd weekmenu. Het vergt misschien een kleine aanpassing in je weekroutine, maar het is haalbaar. Ook voor jou!

1. Van elke dag boodschappen doen naar weekboodschappen
Ben je iemand die na het werk elke dag via de supermarkt naar huis gaat? Met andere woorden, bepaal je elke dag in de supermarkt wat je wilt eten? Dan is de eerste stap om daar verandering in aan te brengen: kies een dag in de week uit waarop jij voortaan boodschappen doet voor de hele week. Dat zorgt er namelijk voor dat je niet ad hoc hoeft te verzinnen wat je moet gaan koken of in de winkel toch maar weer besluit een afbakpizza of maaltijdsalade mee te nemen. Bovendien heb je het nodig voor de volgende stap.

2. Weekmenu opstellen
Voorafgaand aan jouw boodschappen-voor-de-hele-week moment ga je met je agenda, een pen en een vel papier aan de keukentafel zitten. Kijk op welke dagen je verwacht weinig tijd te hebben en op welke dagen je bijvoorbeeld eters hebt, of wanneer je wel tijd hebt om te koken. Heb je bijvoorbeeld een lange dag op dinsdag, zorg dan dat je voor die dag een eenpansgerecht op het menu zet. Zorg voor variatie binnen je weekmenu door vlees af te wisselen met vis. Eet eens vegetarisch en zorg voor variatie in pasta, rijst, aardappelen of bataat (zoete aardappel). Ook kun je variëren in het soort gerecht: stamppot, ovenschotel, gekookte groenten, stomen of wokken. Let zelf steeds op wat qua tijd haalbaar is en zorg voor flexibiliteit in je weekmenu. Dat doe je door ervoor te zorgen dat je altijd een gerecht kunt wisselen, mocht je onverhoopt toch een keertje later thuis zijn dan gepland.
Geen inspiratie? Leg een stapeltje kookboeken klaar of typ je favoriete groenten in op google en vindt nieuwe recepten.

3. Boodschappenlijst maken en shoppen maar!
Heb je je gevarieerde weekmenu klaar? Maak dan je boodschappenlijstje op basis van je menu. Check ook je vaste voedselvoorraad en kijk welke basisproducten moeten worden aangevuld. Voeg deze toe aan je boodschappenlijst. Ga met je lijstje naar de winkel(s) en koop alles wat je een week kunt bewaren.

4. Maak het jezelf gemakkelijk
Thuis ruim je je boodschappen direct overzichtelijk op op de daarvoor bedoelde plekken. Het weekmenu hang je op de koelkast zodat je daar de rest van de week niet meer over na hoeft te denken! De producten die je nog vers moet halen schrijf je op een apart lijstje samen met de dag waarop je ze moet halen. Dat kun je op de koelkast hangen (voor je huisgenoten) of in je portemonnee stoppen. Weet je al dat je morgen weinig tijd hebt om te koken? Tref dan vanavond al wat voorbereidingen. Je kunt dan op je gemak de aardappelen alvast schillen of de broccoli vast schoonmaken en eventuele groenten vast in stukken snijden. Bewaar de groenten in een goed afgesloten bakje.

5. Restjesdag
Maak er een sport van zo min mogelijk eten weg te gooien. Restjes smaken de dag erna ook goed als lunch. Restjes groente, rauwkost en aardappelen kun je prima de dag erna verwerken in een omelet, een salade of ze kunnen dienen als vulling in de soep.

Ik ben benieuwd of deze stappen je helpen om gevarieerder te eten. Deel je ervaringen of andere ideeën om gevarieerd te eten onderaan deze pagina.

Heb je andere vragen over voeding en vitaliteit? Of heb je tips om mij en anderen te inspireren over voeding en vitaliteit: deel ze hieronder of mail me via info@mariabroeders.nl!

Volg mijn blogs of schrijf je in voor de nieuwsbrief, waarin ik je zoveel mogelijk zal inspireren en ondersteunen om bewuster met je voeding bezig te zijn.