10 tips voor gezond eten met weinig geld

goedkoop en gezond

In mijn praktijk of bij etentjes gaat het gesprek regelmatig over gezond eten. Eén van de dingen die ik steeds terug hoor, is “ja, ik zou wel gezonder willen eten, maar ik heb ook een beperkt budget. Aan gezond eten hangt ook een prijskaartje.”

Denk jij ook dat gezond eten per definitie duur is? En is dit voor jou een reden om er niet aan te beginnen? Lees dan nog even verder, want ik laat je zien hoe je gezond kunt eten zonder de hoofdprijs te betalen.

Waar komt die mythe dat gezond eten duur is vandaan? Er wordt veel gezegd over gezond eten. Er zijn talloze manieren om gezonder te eten, als je gaat kijken op internet of de reclames op TV bekijkt. Zo komen er stiekem bepaalde overtuigingen in je hoofd te zitten over gezond eten. Een paar voorbeelden:

Biologisch is gezond
Er komen steeds meer biologische producten in de schappen van de supermarkt te liggen. Dat is mooi, want bij biologische producten wordt bewuster rekening gehouden met de gezondheid voor mens en milieu. Deze producten zijn vaak duurder dan de ‘normale’ producten, dat klopt. Maar moet je dan per sé biologisch eten om gezonde voeding binnen te krijgen?

Duurdere merken zijn gezonder
Op TV en in advertenties in de bladen wordt volop reclame gemaakt voor merkproducten die lekker en gezond zijn. Van yoghurtdrink tot mueslireep, producten voor een gezond ontbijt en gezonde tussendoortjes. Ik erger me daar regelmatig aan. Het lijkt als snel alsof je extra geld moet uitgeven om gezonde dingen te eten.

Superfood
Superfood is een verzamelnaam voor eetbare planten en vruchten en zaden met een hoge concentratie aan voedingsstoffen. Omdat ze onbewerkt zijn hebben ze al die voedingsstoffen nog in zich. Voorbeelden zijn hennepzaad, chiazaad en de goji bes. Ook deze producten zijn duur omdat het arbeidsintensief is om het te telen en de vruchten en zaden te verwerken voor consumptie. Superfood is inderdaad gezond, en het klopt dat veel voedsel wat wij tegenwoordig eten zo snel wordt opgekweekt dat het minder voedingsstoffen in zich heeft. Maar… is Superfood dan dé oplossing om gezond te eten?

Misschien heb je jezelf deze vragen ook wel eens gesteld of herken je jezelf in een van bovenstaande aannames. Wanhoop niet: het is echt mogelijk om met weinig geld gezond te eten! Biologisch eten, Superfood of gezonde producten van dure merken zijn daarvoor geen vereiste.

Gezond eten kun je al doen door erop te letten dat je de 3 V’s zoveel mogelijk in je eten verwerkt:

  • Verse producten: het maakt al een groot verschil of je je voeding
    uit blik of glas haalt, of vers van de markt of supermarkt. Vers voedsel bevat namelijk geen toevoegingen en conserveringsmiddelen.
  • Variatie: door te variëren in wat je eet, zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Dus wissel koolhydraten af (aardappelen, pasta, rijst, quinoa, couscous), wissel vlees af met vis, neem eens een ander ontbijt.
  • Veel kleur: groenten met verschillende kleuren staan ook voor verschillende voedingsstoffen. Dus heb je veel kleur in je maaltijd, dan weet je ook dat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt!

En hoe doe je dat voor weinig geld? Daarvoor heb ik de volgende 10 tips voor je:

  1. Vermijd koken met zakjes, potjes en pakjes. Dit is vaak duurder dan zelf met kruiden en groenten aan de slag te gaan.
  2. Maak een lijstje met wat je nodig hebt aan groente en fruit voor de komende week en maak een rondje langs de groentekramen. Als je goed op de aanbiedingen let, bespaar je gemakkelijk een paar euro.
  3. Maak je rondje over de markt aan het einde van de dag als de waren voor minder geld worden aangeboden.
  4. Ga eens naar de toko voor goedkope groenten. Dit is ook bevorderlijke voor de variatie: neem eens een exotische onbekende groente mee.
  5. Verse kruiden duur? Kweek ze zelf in je tuin of op je balkon!
  6. Gooi restjes eten niet weg maar verwerk ze in andere maaltijden of vries ze in. Restjes groenten kunnen in de salade, wraps, soep of pasta. Rijst en qiunoa kan in een salade en van een restje wortels kun je het zo bewerken dat je wortelspread hebt voor op je brood. Meng wat olijfolie, zout, klein gesnipperd uitjes en wat kaas door de blender.
  7. Eet wat minder vlees. Het is niet alleen gezond voor je, het bespaart ook geld. Let wel op dat je het vlees vervangt door voldoende peulvruchten, eieren en kaas.
  8. Leg een moestuin aan.
  9. Zorg dat je elke week ergens gaat eten (je ouders, de buren, je vrienden). Het is gezellig en je spaart een maaltijd uit.
  10. Eet producten van het seizoen en uit de regio.

Nieuwsgierig of je goedkoper uit bent? Maak dan eens een optelsom van je uitgaven als je voedsel koopt volgens je normale patroon. Probeer de week erna mijn tips uit en kijk dan eens wat je bespaart.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wil je ze delen, of heb je andere tips om mensen te helpen om goedkoop en toch gezond te eten? Laat het mij en andere lezers hieronder weten!