Seizoensgroenten op je (Paas)bord
Het is bijna Pasen en dat betekent dat de lente in de lucht hangt. Dat geeft kleur en vruchtbaarheid in de natuur en een periode van andere soorten groenten en fruit. In mijn vorige blog had ik het over gevarieerd eten terwijl je een drukke week hebt. In deze blog wil ik je graag vertellen hoe het koken met groenten en fruit van het seizoen kan bijdragen aan een gezonder en gevarieerder eetpatroon.
Wat je van ver haalt is lekker?
Regelmatig vertellen mensen die in mijn praktijk komen, welke gerechten ze zoal maken. Het verbaast me dan hoe vaak mensen producten eten die op dat moment van nature niet groeien in ons land. Zo staan asperges en aardbeien in de maand december mooi op het kerstmenu. Dankzij verwarmde kassen, kunstmest, gentech en goedkoop transport, kunnen wij het hele jaar door nagenoeg alle soorten groeten en fruit eten. De keerzijde is dat iedere industriebewerking die ervoor nodig is om producten langer vers te houden, een zwaardere belasting voor ons lichaam is. Bovendien gaan er veel goede voedingsstoffen verloren.
Vers en uit de regio
De groenten die we eten rijpen in de laatste 5 a 10 dagen volledig en juist die voedingsstoffen hebben we nodig. Als je groenten en fruit van het seizoen koopt, en zeker als deze ook nog uit de eigen regio komen, zijn ze vaak verser, rijker van smaak en bevatten ze meer van deze goede voedingsstoffen. Dat betekent gezondere producten. Seizoensgroenten uit de regio zijn vaak ook goedkoper. Let maar eens op als je op de markt groente haalt. Je maakt je lichaam, je portemonnee blij, en ook nog eens de boer uit de buurt.
Creatief in de keuken
Hoe bepaal jij normaal gesproken wat je eet? Misschien ben je gewend te bedenken waar je zin in hebt of herhaal je de recepten die je lekker vindt. Seizoensgroenten nodigen je uit om het om te draaien. Bedenk op basis van de producten die je koopt wat je ervan kunt maken. Uitdaging? Geen nood, er zijn genoeg websites waar je door op een ingrediënt te googelen op een variatie aan gerechten uitkomt. Check bijvoorbeeld www.lekkerinhetleven.nl of www.smulweb.nl.
Variatie op je bord
Het eten van de groenten die passen bij het seizoen is een manier om de variatie in je eten door het jaar heen gevarieerd te houden. Eet je in de winter meer stamppotten en dikke stevige soepen, in het voorjaar is het tijd voor lichte salades en peultjes. Je lichaam heeft verschillende soorten voedingsstoffen nodig. Hoe meer je afwisselt in je groente en fruit, hoe meer van die voedingsstoffen je binnen krijgt. Hierdoor krijg je niet snel een tekort. Seizoensgroenten helpen je daar door het jaar heen bij, maar ook binnen het seizoen is variatie in je eten belangrijk en mogelijk. Alleen al door veel verschillende kleuren in je maaltijden te gebruiken kun je zorgen dat je een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wil je aan de slag maar weet je niet welke groenten en fruit bij dit seizoen horen? Check dan de groente- en fruitkalender!
Lunchtip: Paas fritatta met seizoensgroenten (voor 2p)
Klop 3 eieren met een klein scheutje melk, zout en peper los. Snijd 1 (lente)ui, een flinke hand raapstelen en 100 gram champignons of andere paddenstoelen, en 4 tomaatjes (niet van het seizoen maar wel leuk voor de kleur en smaak) klein. Smelt wat boter in de pan en fruit een paar minuten alle groenten. Strooi er wat groentebouillonpoeder (verkrijgbaar bij de biologische winkel) over. Giet het eimengsel over de groenten en zet het vuur laag. Doe na een paar minuten een deksel erop en laat het mooi garen. En dan: heerlijk smullen op een zelf gesneden dikke bruine boterham!
Kook jij wel eens met seizoensgroenten? Wat zijn je favoriete lentegroenten of vruchten? En wat maak je ermee? Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Deel het hieronder om mij en anderen te inspireren!